Ond bråd bröddöd

Längesedan oblaten togs från brödet och stoppades i mun. En utvikning i Food Pharmacys anda, med upphettnings- och glutenskräck satte P för allt prödbakande. 

För föreläsningar från professor Stig Bengmark, som inspirerat Food Pharmacy, se exempelvis detta klipp från 2017 på YouTube: Falköping september 2017 del 1. Föreläsningen är totalt i fyra delar, dessa hittar ni nog om ni klickar er vidare med musen.

Dessa föreläsningar var väldigt intressanta för en person som mig, som aldrig varit intresserad av dieter, men som länge haft ett uselt immunförsvar. Men, hur som haver, det är en stor omställning att utesluta gluten bara för att en person hävdar, om än med forskningens hjälp, att jag bör göra det. Efter några glutenfria och således även brödfria veckor kände jag att jag gärna ville hitta några fler resultat som pekade i samma riktning. Då fann jag på detta inlägg, som skärskådar det resultat från 60-talet som Bengmark använder sig av: Träningslära – Stig Bengmark och mer påhitt om gluten och vete.

Det negativa exemplet för tarmbakterierna i bilden ovan, den till höger, har ENBART fått isolerat mjölkprotein (kasein) och gluten som proteinkälla, vilket inte är en helt realistisk kosthållning. Efter insikten att det positiva resultatet han visar, inte har uteslutet gluten och mjölkprotein i mössens kost, utan även där har mössen fått äta fullkorn och mjölk, så avbröt jag min glutenavhållsamhet och riktade om fokus. Nu är fokus ändrat till att minska mängden vitt mjöl, socker och rött kött med mera, samt öka andra nyttigheter. Det känns som att det kommer vara enklare att hålla i längden. Så fullt ös och klös mot, eller snarare med, fullkorn! Snart kommer ett surdegsäventyr att vara i rullning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s